Simma lugnt och må gott!

Simma lugnt och må bra av oxytocin

Du har kanske hört att kramar frisätter ett må-bra-hormon som får oss att bli mer harmoniska, lite vänligare och bättre på att hantera sociala sammanhang. Hormonet heter Oxytocin och gör oss människor lyckligare och mer tillitsfulla. Det brukar också kallas kärlekshormonet eftersom det påverkar våra lustkänslor. Det hjälper faktiskt till när någon blåser eller pussar på stället där du har gjort dig illa! Hormonet känner av beröringen och vips så lindras smärtan. 

Förutom beröring ökar oxytocin-aktiviteten också  av simning! Du får mer effekt om du simmar ofta och regelbundet. Simning är ett optimalt sätt att träna kroppen då många muskelgrupper arbetar samtidigt. En fungerande oxytocin-aktivitet är också avgörande för nybildning av muskler.

Många bra anledningar till att röra på dig regelbundet! Eller hur?

Har du egna erfarenheter av att simningen har fått dig att må gott? Skriv gärna och berätta.

Simma lugnt!

%d bloggare gillar detta: